Stenice

stenice

Dezinsekcija kućnih stenica

 

Sigurni smo da ste do sada bar jednom u Vašem stambenom ili poslovnom prostoru primetili male, krilate insekte – stenice smeđe boje.

Verovatno ste pomislili da je reč o nebitnim, bezopasnim bubicama koje ne mogu biti štetne po Vas i Vašu okolinu. Na žalost, varate se!

Reč je zapravo o insektima pod nazivom stenice ili kućne stenice i možda niste svesni, ali one se mogu naći svuda u našoj okolini. Razlog tome je što zbog svoje građe stenica ima tu sposobnost da u Vaš dom ili poslovni objekat uđe neprimetno.

Naime, stenica ima veoma tanko telo veličine 4-5 mm koje joj omogućava da se veoma efikasno sakrije u putnim torbama i tako bude prenešena s’ mesta na mesto. Međutim, nije to jedini način na koji stenica nalazi svoje novo prebivalište. Kao što smo već napomenuli, prtljag je jedan od načina da stenica postane novi stanar Vašeg prostora, ali ona ima sposobnost da putem odeće, nameštaja, tepiha, dušeka i drugih predmeta nađe put do svog novog odredišta.

Krevetne stenice se mogu naći na tamnim, skrivenim mestima i obično se u kućama mogu naći u pukotinama ispod lajsni, one se mogu uvući u najsitnije otvore, rupice i spojeve kreveta, zidova itd., u duševima za spavanje, svim vrstama drvenog nameštaja i mnogim drugim. U pitanju je jako otporan insekt, koji dugo vremena može preživeti bez hrane, ali takođe za preživljavanje joj ne smetaju ni niske temperature. Imaju čak i mogućnost hiberniranja i do 2 godine. Istrebiti ih iz bilo kog prostora nije tako jednostavno!

Za čoveka su posebno opasne krevetne stenice, jer one parazitiraju na nama. One ne napadaju samo čoveka, već i ptice, glodare i druge sisare, kao što su: pacovi, miševi, psi, mačke i mnogi drugi. Tako da i Vaši kućni ljubimci predstavljaju njihov izvor hrane. Na njenom usnom aparatu se nalazi rilica uz pomoć koje ona može ubosti i sisati krv svog domaćina. S’ obzirom na to da se hrani krvlju, krevetna stenica može biti uzročnik mnogih zaraznih bolesti. Takođe mogu prouzrokovati različite zdravstene probleme, a često se nakon njihovog ujeda može primetiti osip na koži, crvenilo i svrab. Reakcije na ujed se razlikuju od pojedinca do pojedinca, kod nekih ljudi dolazi i do pojave plikova, pa čak i anafilaktičkih simptoma. Neretko uzrokuju i alergijske reakcije i psihološke simptome, tipa strahovi i fobije, koji se javljaju kao posledica naše svesnosti da stenice oko nas postoje i vrše radnju nad nama kada mi nismo u mogućnosti da se odbranimo od njih.

Ujed stenica

Kućne stenice su najaktivnije noću, dok danju ostaju mirne u svojim skrovištima. Kada osete da više nema svetlosti, obično kreću u potragu za izvorom hrane. Ako se hrane čovekom, to će raditi dok čovek spava, jer na glavi im se nalaze jako razvijene oči i antene koje im pomažu da odrede da li je i koliko bezbedno da napadnu svoj plen. Iako imaju krila ove štetočine ih ne koriste, jer zapravo i ne mogu da lete, ali zato se izuzetno brzo kreću, a posebno u mraku. Čovek njihov ubod nikada i ne oseti, jer u svom telu proizvode neku vrstu anestetika, pa ujed ostaje bezbolan. Jedini ukazatelj ujeda je mogućnost neprijatnog svraba.

Kao što smo gore u tekstu već napomenuli, ovi štetni insekti mogu biti opasni po zdravlje čoveka jer direktno dolaze u kontakt sa krvlju. S’ toga naš savet Vam je da nam se obratite kada posumljate da je došlo do infestacije Vašeg objekta.

Kako prepoznati prisustvo kućnih stenica u Vašem domu, poslovnom/ugostiteljskom objektu?

Neki od osnovnih znakova infestacije stenicama su:

  • fekalne mrlje nalik malim crnim tačkama od mastila (na dušecima, krevetima, posteljini,nameštaju, itd.)
  • ostaci kože nakon što krevetna stenica istrune
  • promene na koži nakon ujeda

Kako se rešiti ovih štetnih stenica iz Vaše okoline?

Nakon što posumljate da se u Vašem domu ili bilo kojoj vrsti poslovnog/ugostiteljskog objekta nalazi prisustvo stenica, neophodno je kontaktirati stručno lice koje će utvrditi prisustvo istih. Prvi i krucijalni korak u rešavanju ovog problema je identifikacija krevetnih stenica u Vašoj blizini. Naše stručno lice će utvrditi Vaš problem i pristupiti rešavanju istog. Identifikacija stenica se vrši utvrđivanjem prisustva živih jedinki, jaja ili fleka nastalih od fekalnih materija koje stenice izbacuju ubrzo nakon završetka hranjenja.

Uništiti stenice nije jednostavan proces, posebno što su krevetne stenice vremenom evoluirale i čak razvile rezistentnost na pojedine materije koje se koriste u borbi protiv njih.
Naš stručni tim će ovaj složeni proces rešiti tako što će u odnosu na mesto i količinu utvrđenih krevetnih stenica primeniti adekvatne mere eliminisanja ovog sve više rasprostranjenog i štetnog insekta.

Mere koje se mogu sprovesti za eliminaciju stenica su sledeće:

  • upotreba mehaničkih i hemijskih metoda;
  • mehaničke metode predstavljaju usisavanje, tretman vodenom parom, suvim ledom, tretman toplotom, smrzavanjem itd.
  • korišćenje hemijskih tretmana adekvatnim vrstama pesticida koje imaju 100% učinkovitosti, a koji se vrše nakon mehaničkih metoda da bi se eliminisale sve dobro skrivene stenice.

Metode dezinsekcije koje mi primenjujemo u iskorevanju ovih štetnih insekata nisu štetne i opasne po zdravlje čoveka i mogu se koristiti u objektima bilo koje vrste.
Ako posumljate da u Vašoj blizini ima stenica, ne oklevajte, pozovite nas da stručno, efikasno i brzo uklonimo Vaš problem.